به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما " ، شرکت بورس انرژی ایران با هدف ساماندهی، پذیرش، نظارت و تسهیل انجام معاملات حاملهای انرژی و اوراق بهادار مبتنی بر حاملهای انرژی، فراهم آوردن دسترسی غیرتبعیضآمیز و منصفانه اعضا به بسترهای معاملاتی، همکاری و هماهنگی با نهادهای مالی، شرکتها، سازمانها و نهادهای متولی بازارهای انرژی از جمله وزارتخانههای نفت، نیرو و صنعت و معدن و تجارت و شرکتهای ملی نفت ایران، ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، ملی صنایع پتروشیمی، توانیر، مدیریت شبکه برق ایران، مدیریت منابع آب ایران و سازمان حفاظت محیط زیست و همچنین انجام سایر وظایف محوله در اساسنامه شرکت، در تاریخ 17 تیرماه 1397 با مجوز شورای عالی بورس و اوراق بهادار به عنوان چهارمین بورس رسمی کشور بهصورت شرکت سهامی عام تاسیس شده و تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت کرده است.
این بورس به عنوان یک بورس کالایی، تشکلی خودانتظام است که امکان انجام معاملات حاملهای انرژی (شامل نفت، گاز، برق و سایر حاملهای انرژی) و اوراق بهادار مبتنی بر کالاهای مذکور در آن وجود دارد. در بورس انرژی ایران نیز مشابه سایر بورسها، تعداد زیادی خریدار و فروشنده حضور داشته که با انجام داد و ستد در فضایی رقابتی، دستیابی به قیمتهای تعادلی حاملهای انرژی را میسر میسازند.
همچنین بورس انرژی ایران دارای سه بازار فیزیکی، مشتقه و فرعی میباشد. در بازار فیزیکی، کالاهای پذیرفته شده در بورس و در بازار مشتقه، اوراق بهادار مبتنی بر کالاهای پذیرفته شده در بورس مورد معامله قرار میگیرند. کالاهای تک محمولهای و خارج از گونه نیز در بازار فرعی قابلیت معامله دارند. بازار فیزیکی خود شامل سه تابلوی برق، نفت و گاز و تابلوی سایر حاملهای انرژی و بازار مشتقه شامل سه تابلوی قرارداد سلف موازی استاندارد، قرارداد آتی و قرارداد اختیار معامله میباشد.
همچنین هر یک از تابلوها دارای دو رینگ داخلی و بینالمللی هستند. در بازار فیزیکی معاملات در قالب قراردادهای نقدی، نسیه، سلف، کشف پریمیوم انجام میپذیرند و قراردادهای آتی، اختیار معامله و سلف موازی استاندارد و ... نیز قابلیت معامله در بازار مشتقه را دارا میباشند.
بر این اساس کلیه حاملهای انرژی در صورت داشتن سابقه فعالیت قابل اتکاء عرضهکننده در بازار کالای مورد پذیرش، امکان کشف عادلانه قیمت با توجه به میزان عرضه کالا توسط متقاضی و عدم شمول محدودیتهای قیمتگذاری قانونی و انحصار در عرضه یا تقاضا همچنین ارائه تعهدات مصرح در دستورالعمل پذیرش توسط متقاضی با تصویب هیات پذیرش یا کمیته عرضه بورس انرژی به عنوان کالای اصلی یا مشابه امکان معامله در بورس انرژی را دارند.
در بورس انرژی ایران معاملات در بازار فیزیکی بسته به تعداد عرضهکنندگان در یک نماد معاملاتی و شرایط عرضه به سه روش حراج حضوری، معاملات تمام الکترونیکی و عرضه یکجا انجام میپذیرد. معاملات در بازار مشتقه نیز به صورت تمام الکترونیکی انجام میپذیرد.
بر این اساس روزهای معاملاتی در بورس انرژی از شنبه تا چهارشنبه هر هفته به جز تعطیلات رسمی و تقویمی است و در این بازار سه تابلو معاملات شامل بازار فیزیکی، بازار مشتقه و بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله قرار میگیرد.
در بازار فیزیکی نیز که شامل معاملات نفت، گاز و سایر حامل های انرژی میشود، دو تابلو شامل تابلو معاملات بازار داخلی و تابلو معاملات بازار بینالملل قرار دارد.
همچنین در بازارمشتقه میتوان نظارهگر تابلو معاملات قراردادهای سلف موازی استاندارد برق بر مبنای نماد و تاریخ بود. این تابلو به دو بازار عمده فروشی برق و بازار مصرف کنندگان بزرگ تقسیم می شود.
در نهایت تابلو سوم بورس انرژی به بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله اختصاص دارد که در آن صندوق های سرمایه گذاری پروژه و گواهی ظرفیت قرار دارند.
ساعت معاملات در رینگ داخلی بازار فیزیکی نیز از 9 و 30 دقیقه صبح آغاز و در ساعت 16 هر روز معاملاتی پایان می یابد.
همچنین ساعت معاملات در رینگ بین الملل بازار فیزیکی نیز از 9و 30 دقیقه هر روز معاملاتی آغاز و بنا به صلاحدید می تواند تا ساعت 16 و 30 الی 17 و بیشتر از آن نیز تمدید شود.
در بازار مشتقه هم ساعت معاملات برای اوراق سلف موازی استاندارد برق مشابه بازار سایر اوراق بهادار از ساعت 8 و 30 دقیقه صبح هر روز معاملاتی آغاز و در ساعت 12 و 30 دقیقه پایان می یابد. در بازار برق اما ساعت معاملات از 9 و 30 دقیقه صبح هر روز معاملاتی تا ساعت 12 ظهر است.
در نهایت ساعت معاملات بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله مشابه سایر بازار اوراق بهادار در بازار سهام تعیین شده است.