افشار بازیار، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری شستان در گفت و گو با
نفت ما در خصوص راهبرد این گروه در استفاده از هوش مصنوعی، اجرای تنوع محصول و زنجیره ارزش اظهار داشت: ما کارهای نرمافزاری را در شرکتهای زیرمجموعه شروع کرده و در پتروشیمی بوشهر یک نرم افزار خیلی خوبی را توسعه داده ایم که در واقع بالانس خط را از نظر جرم و حجم، از نظر بهای تمام شده و اینکه هر ورودی و خروجی چه تاثیری روی قیمت نهایی محصول داشته و چه تاثیر روی بقیه واحدها می گذارد، انجام می دهد که یک تجربه خوبی است. لذا تمایل داریم که از این نرمافزارها در سایت مجتمع های دیگرمان هم استفاده کنیم. در عین حال، این موضوعات هوش مصنوعی و یادگیری ماشین فرصت کمنظیری را برای اصلاح و بهبود فراهم کرده است. چنانچه مجموعه تولیدات و فرآیندها و همه موضوعات را بتوانیم به صورت یکپارچه مدیریت کنیم و این تجربه محدودی که در پتروشیمی بوشهر داشتیم را در اندازه های بزرگتر و یکپارچهتر انجام دهیم، می بینیم که نتایج خیلی خوبی در موضوعات نگهداری و تعمیرات، در مدیریت تولید، در بالانس کردن خطوط در اصلاح فرآیندها و در مدیریت ریسک، خواهد داشت. حداقل خودمان را در این مسیر در ابتدای راه میبینیم ولی فرصتهای بزرگی درون این نهفته است.
بازیار در خصوص راهبرد تنوع محصول و زنجیره ارزش در هلدینگ شستان اعلام کرد: در حوزه پتروشیمی بیشتر محصولاتی که تولید میکنیم، یک بخش عمدهای از آن محصولات میانی یا محصولات نیمه خام هستند، این موضوع یک بخش مهمی از این محصولات را دربر میگیرد و در همه اینها هر چقدر به سمت پایین دست برویم، دستاوردهای بهتری خواهد داشت. در متانول به نقطهای رسیده ایم که ناگزیریم یکی از راههای استفاده از آن به عنوان سوخت یا الفین یا آروماتیک یا زنجیره های دیگر و سناریوهای دیگری که برای آن می توان مطرح کرد را دنبال بکنیم. لذا ما در گروه شستان به عنوان یک تولیدکننده بزرگ متانول ناگزیریم این مسیر را برویم. ما در حال بررسی و مقایسه راهکارها هستیم تا ببینیم کدامیک را انتخاب نماییم چرا که با آغاز سرمایهگذاری، هم پرهزینه و هم چالشبرانگیز می شود، لذا مسیری که ما را به نقطهای برساند که منافع آتیه داری برای ما داشته باشد، لاجرم باید در این مسیر حرکت کنیم.
مدیرعامل گروه شستان در مورد تنوع محصول و زنجیره ارزش اوره گفت: در مورد اوره هم طرحهای زنجیره ارزش در حال اجراست و حداقل در بعضی از شرکتها دیده ام که در محصولات پایین دست شان مثل کریستال ملامین حرکت میکنند. امیدوارم در این حوزه هم شاهد باشیم که یک دامنه و محدودهای از محصولات مناسب برای پایین دست در همه شرکتهای اوره ساز کشور در دستور کار قرار بگیرد و تا جایی که ممکن است زنجیره های ارزش تکمیل بشوند و صنعت از وابستگی به محصولات محدود و خام فروشی خلاص بشود. زمانی درآمد اصلی کشور نفت خام بود و مشکلات بزرگی را در اقتصاد کشور همین فروش نفت خام ایجاد کرده بود، لذا تنوعبخشی به آن میتواند ما را از شاخصهای کلان اقتصاد در تورم و مسائل مختلف نجات بدهد.