به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"، پتروشیمی آبادان با توجه به کمبود خوراک و براساس کاهش قیمت تمام شده پروژه تولید پروپیلن با گرید و کیفیت پلیمری را طراحی کرده و مکاتباتی با پالایشگاه آبادان و شرکت ملی پالایش و پخش جهت دریافت خوراک انجام داده است.
«حکیم قیم» مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان در نامه ای به تاریخ 2 تیر 1401 در پاسخ به نامه مهندس بچاری سرپرست شرکت پتروشیمی آبادان، در خصوص پروپیلن تولیدی شرکت پالایش نفت آبادان" می نویسد: تخصیص پروپیلن به آن شرکت با توجه به همجواری و امکان انتقال با خط لوله می تواند از ارجحیت برخوردار باشد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان در ادامه نوشت: ظرفیت تولید پروپیلن در واحد PRU پالایشگاه آبادان بر طبق طراحی 245 تن در روز پروپیلن کمیکال گرید (خلوص 95 درصد) است. ارتقا واحد PRU جهت تولید پروپیلن پلیمر گرید در دستور کار پالایشگاه قرار دارد که مطالعات پایه آن در حال انجام است. در صورت ارتقا این واحد پروپیلن تولیدی پالایشگاه آبادان از نوع پلیمر گرید (خلوص 99 درصد) و به میزان طراحی حدود 220 تن در روز خواهد بود.
قیم در پایان می نویسد: فروش پروپیلن به صورت فروش از بورس (غیر سهمیه ای) تا قبل از فعال شدن شرکتهای صاحب سهمیه به صورت مستقیم امکانپذیر می باشد و اختصاص سهیمه جهت آن شرکت منوط به اخذ مجوز از شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی توسط آن شرکت خواهد بود.
هوشنگ فلاحتیان معاون برنامهریزی وزیر نفت در تاریخ 18 تیر ماه در پاسخ به نامه 11 تیر دکتر بازرگانی معاونت حقوقی و امور مجلس وزارت نفت، با موضوع وضعیت پروپیلن تولیدی پالایشگاه آبادان و درخواست پتروشیمی آبادان، که متضمن دستور وزیر نفت منضم به نامه مورخه8 تیر مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان است، می نویسد: وفق موافقتهای اصولی صادره برای دو طرح شرکت پتروثمین سپاهان واقع در اصفهان و شرکت پتروشیمی تلاش مهربانان واقع در نهاوند و تخصیص پروپیلن تولید پالایشگاه آبادان به این دو طرح، تخصیص بلندمدت پروپیلن تولیدی این پالایشگاه به دیگر متقاضیان منجمله شرکت پتروشیمی آبادان امکانپذیر نمی باشد. لذا هرگونه تخصیص پروپیلن تولیدی این پالایشگاه به واحدهای تولیدی صرفا بایستی به صورت کوتاه مدت (تا قبل از بهره برداری از طرحهای دارای موافقت اصولی ) و با رعایت قوانین و مقررات موضوعه، قراردادهای موجود و با هماهنگی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی صورت پذیرد.
در حالیکه بر اساس اظهارات مدیرعامل پالایشگاه آبادان، امکان فروش این محصول به پتروشیمی آبادان وجود دارد؛ و در حالیکه پیش از این وزیر نفت هم دستور فروش این خوراک به پتروشیمی آبادان را صادر کرده است، اما در اقدامی عجیب این محصول مهم به دو شرکت خصوصی صنایع پتروثمین سپاهان در اصفهان و شرکت سهامی خاص پتروشیمی تلاش مهربانان در نهاوند صادر می شود و در اختیار پتروشیمی آبادان قرار داده نمیشود!؟
در مجموع باید گفت پالایشگاه آبادان و پتروشیمی آبادان دو مجتمع تولیدی مجاور هم و در شهر آبادان قرار دارند. پتروشیمی آبادان به دنبال توسعه است و پروژه های توسعه متنوعی را در نظر دارد. خوراک پروپیلن در پالایشگاه آبادان تولید میشود. پتروشیمی آبادان هم متقاضی خرید پروپیلن است تا پروژه تولید پلی پروپیلن را که بازار پررونقی دارد و در توسعه شهر آبادان بسیار موثر است؛ را راهاندازی کند.مشخص نیست که دلیل مخالفت معاون وزیر نفت با تخصیص پروپیلن پالایشگاه آبادان به پتروشیمی آبادان چیست و نیازمند پاسخگویی جدی ایشان می باشد.
لذا با توجه به نزدیکی جغرافیایی پتروشیمی آبادان به پالایشگاه آبادان و با توجه به مکتب توسعه اقتصادی فضا، که منجر به صرفه جویی در هزینه های حمل و نقل می گردد و از طرف دیگر یک مشتری پایدار برای محصولات میان دستی ایجاد می شود، اولویت در تخصیص پروپیلن تولیدی پالایشگاه آبادان بایستی با پتروشیمی آبادان باشد.