۰
plusresetminus
تاریخ انتشارشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۲ - ۱۷:۲۶
کد مطلب : ۹۸۹

ایران در آستانه بحران گازی!

اتصال بخش گاز نیروگاه شهید بسطامی شاهرود که ظرفیتی معاول ۳۲۴ مگا وات را داراست، باعث شد تا تراز استفاده نیروگاه های کشور از سوخت گاز منفی شود. وزارت نفت تمایل دارد تا سهم کمتری را به نیروگاه ها اختصاص بدهد. در حالی که وزارت نیرو دوست ندارد، سهم گاز را در سبد سوختی خود کم کند.
ایران در آستانه بحران گازی!
به گزارش نفت ما ،به نقل از برق‌نیوز، طبق اعلام رسمی، با توجه به ذخایر موجود در زمستان سال جاری چیزی نزدیک به ۴۰ میلیارد مترمکعب کمبود و کسری گاز طبیعی روبه‌رو است. از این رو ضروری است تا برای تامین سوخت مشترکان خانگی و تجاری باید تحویل گاز به نیروگاه‌ها و صنایع عمده کشور محدود شود.

در ماه های اخیر، وزیر نفت بارها به موضوع افزایش شدید مصرف سوخت مایع در نیروگاه ها به علت کاهش میزان گاز تخصیص یافته به آنها اشاره کرده، در حالی که با توجه به کاهش ۸% گاز اختصاص یافته به نیروگاه ها و با در نظر گرفتن ارزش حرارتی آنها، مجموع سوخت های مایع و گاز نیروگاه ها در این دوره زمانی ۳% افزایش یافته است.

برخی کارشناسان معتقدند که تغییر ایجاد شده در نحوه پرداخت هزینه سوخت توسط بخش نیروگاهی کشور بعد از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها، در افزایش شدید مصرف سوخت مایع این بخش در سال های اخیر موثر بوده است.

بحران گازی گریبان کشور را می‌گیرد؟

از سوی دیگر آمارهای منتشره نشان می‌دهد، در شرایط فعلی ظرفیت مصرف گاز طبیعی نیروگاه‌های کشور معادل ۲۲۰ میلیون مترمکعب در روز است که با توجه به کاهش شدید مصرف برق در فصل زمستان تقاضای گاز نیروگاه‌های کشور هم تا محدوده ۱۵۰ میلیون متر مکعب در روز کاهش می یابد.

آمارهای رسمی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران حاکی از آن است که دی ماه سال گذشته و همزمان با سرما و برودت شدید هوای زمستانی حدود ۱۲۰ میلیون لیتر نفت کوره و گازوئیل به نیروگاه‌ها تحویل شد که قطعا میزان تحویل سوخت مایع به این واحدها برای زمستان سال‌جاری با افزایش بیشتری روبرو خواهد شد.

اتصال نیروگاه شهید بسطامی به شبکه گاز کشور

با این حال همزمان با پیش بینی کمبود گاز در زمستان سال جاری برای مصارف خانگی و احتمال ایجاد محدودیت‌ در تحویل گاز به نیروگاه‌ها، یک نیروگاه جدید برق برای زمستان سال جاری به جمع مصرف کنندگان گاز کشور پیوست.

سوخت اصلی نیروگاه سیکل ترکیبی شهید بسطامی شاهرود گاز طبیعی بوده و دارای سه مخزن هر یک به ظرفیت ۲۰ هزار مترمکعب بوده که تا ۴۵ روز در صورت قطع گاز، نیاز سوخت مایع این نیروگاه را تامین می کند.

 اتصال بخش گاز نیروگاه شهید بسطامی شاهرود که ظرفیتی معاول ۳۲۴ مگاوات را داراست، باعث شده تا تراز استفاده نیروگاه های کشور از سوخت گاز منفی شود. این درحالی است که در هفته‌های نخست مهر ماه و با توجه به کاهش نسبی دمای هوا در برخی از استان‌های سردسیر، تحویل گاز طبیعی به نیروگاه‌ها به شدت محدود و حتی گاز ۱۶ نیروگاه محدود و یا به طور کامل قطع شده است.

چاره چیست؟

پرواضح است که با توجه به احتمال ایجاد بحران در مصرف گاز در بخش عمومی کشور، وزارت نفت تمایل دارد تا سهم کمتری را به نیروگاه ها اختصاص بدهد. در حالی که وزارت نیرو دوست ندارد، سهم گاز را در سبد سوختی خود کم کند. زیرا با حذف گاز، استفاده از مازوت باید افزایش یابد که این تغییر باعث استهلاک بیشتر نیروگاه‌های کشور می‌شود.

البته وزارت نفت برای این موضوع راه حل دیگری نیز پیش رو دارد؛ چنانکه وزیر نفت نیز با حضور در کمیسیون صنایع و معاون مجلس قول داده بود تا ظرف ۳ سال آینده، با افزایش تولید گاز کشور، سوخت بیشتری را برای نیروگاه های کشور تأمین کند.

بحث‌های پیش آمده میان وزارت نفت و وزارت نیرو باعث شده تا برخی کارشناسان حوزه اقتصادی درباره این موضوع واکنش نشان بدهند.

در همین رابطه مهرداد بذرپاش عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس معتقد است: راهبرد تغییر در سبد مصرفی سوخت نیروگاهی کشور، فقط با بهره برداری از چهار یا پنج فاز پارس جنوبی محقق خواهد شد.
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی