۰
plusresetminus
تاریخ انتشارسه شنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۸
کد مطلب : ۲۷۹۳۷

فرانسوی‌ها مشعل‌های فروزان را از آن خود می‌کنند

به گزارش نفت ما،  شرکت ملی نفت روزانه ٤٤میلیون مترمکعب گاز در مشعل می‏سوزاند که به‌راحتی می‏تواند برای تولید برق و آب مورد استفاده قرار گیرد. خریدار برای گازهای همراه نفت که یکی از مهم‏ترین هدررفت‏ های نفتی کشور محسوب می‏شود، سالیان سال است که از سوی بخش خصوصی مطرح بوده، اما همواره مورد غفلت واقع می‏شد تا اینکه وزارت نفت ۲۷ آبان‌ماه سال گذشته اطلاعیه ه‏ای مبنی‌بر مزایده گازهای همراه نفت منتشر کرد که در آن این وزارتخانه برای اولین‌بار شرایط تخصیص این گازها به بخش غیردولتی را شفاف کرده بود و در آن حجم گازهای همراه نفت این مزایده که به ۵۰ میدان نفتی مربوط می‌شود، حدود ۲۰ میلیون مترمکعب در روز (یعنی نزدیک به گاز تولیدی در یک فاز پارس‌جنوبی) در نظر گرفته شده بود. حال گویا سرمایه‏ گذاران خارجی نیز در کنار بخش خصوصی که بارها به سراغ بهره‏گیری از فلرها قدم به میدان نهاده، خریدار گازهای همراه نفت در سکوی فروزان شده و تقاضای خود را به شرکت ملی نفت ایران ارائه داده است. بر این اساس یک شرکت کوچک فرانسوی با همکاری شرکای ایرانی خود پیشنهادی برای خرید گازهای همراه نفت در سکوی فروزان به شرکت ملی نفت ایران ارائه داده است و قصد دارد این گازها را فراورش کرده و به ال‌ان‌جی تبدیل کند که البته به گفته معاون وزیر در امور برنامه‏ ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو که درواقع شریک وزارت نفت برای بهره ‏گیری از گازهای همراه نفت برای تولید برق محسوب می‏ شود، هنوز ایران با این شرکت فرانسوی به توافقی دست نیافته است.
جمع ‏آوری ٢٥ درصد از فلرهای موجود در خلیج‌فارس
در این زمینه بیژن نامدارزنگنه، وزیر نفت، در برنامه زنده تلویزیونی «نگاه یک» حاضر شد و با اشاره به برگزاری مزایده فروش گازهای همراه نفت توسط وزارت نفت و اختلاف‌نظر با وزارت نیرو درباره خرید برق تولیدی از این گازها، گفت: «اخیرا هم در یک مورد قرار شده مقداری از گاز فلرهای موجود در خلیج‌فارس را یک شرکت خریداری کند که با نهایی‌شدن قرارداد، تقریبا ٢٥ درصد از فلرهای موجود در این آب‌ها جمع می‏شود». پیش از آن، علی کاردار، مدیر امور سرمایه‏ گذاری و تأمین منابع مالی شرکت ملی نفت ایران، در مصاحبه ‏ای از ارائه پیشنهادی توسط بخش خصوصی درباره تولید ال‌ان‌جی از گازهای همراه نفت به این شرکت خبر داده بود. هرچند زنگنه جزئیات بیشتری از این مذاکرات را اعلام نکرد، اما به گزارش فارس، یک شرکت فرانسوی با همکاری شرکای ایرانی خود پیشنهادی برای خرید گازهای همراه نفت تولیدی در سکوی FZ میدان فروزان به شرکت ملی نفت ایران ارائه داده و قصد دارد این گازها را با ایجاد سکوی دیگری در نزدیکی این سکوی نفتی فراورش کرده و به ال‌ان‌جی تبدیل کند. براساس آمارهای وزارت نفت درباره میزان گازهای سوزانده‌شده در منطقه خلیج فارس در محدوده عملیاتی شرکت نفت فلات قاره، حجم گازهای سوزانده‌شده در سکوی FZ فروزان حدود ۵.۴ میلیون متر مکعب در روز (معادل ۱۸۹ میلیون فوت مکعب در روز) است. در ماه‏های اخیر، مذاکرات متعددی برای انعقاد این قرارداد بزرگ جمع‏آوری گازهای همراه نفت صورت گرفته است و پیش‌بینی می‌شود در صورت توافق بر موضوعاتی مانند افزایش دوره زمانی فروش این گازها به شرکت فرانسوی، قرارداد مذکور نهایی شود و به امضای طرفین برسد. با اجرای این قرارداد، میزان سوزانده‌شدن گازهای همراه نفت در کشور بیش از پنج ‌میلیون متر مکعب در روز کاهش می‌یابد که به معنای جمع‌آوری یک‌چهارم گازهای همراه نفت قرارگرفته در مزایده و توفیق نسبی وزارت نفت در برگزاری این مزایده است. همچنین جمع ‏آوری گازهای همراه نفت سکوی FZ فروزان به معنای جمع‏آوری حدود یک‌چهارم گازهای همراه نفت سوزانده‌شده در خلیج فارس در شرایط قبل از تشدید تحریم‌های غرب و کاهش شدید تولید نفت کشور است.
رفع اختلاف نظر ٢ وزارتخانه نیرو  و  نفت بر سر فلرها
علیرضا دائمی، معاون وزیر در امور برنامه‏ریزی و امور اقتصادی در گفت‏ وگو با «شرق» از رفع اختلاف نظر دو وزارتخانه نیرو و نفت بر سر فلرها خبر داد و گفت: در این زمینه با وزارت نفت مذاکراتی داشتیم و در تولید برق و آب شیرین‏ در جزایر به تفاهم رسیدیم و مشکلی وجود ندارد. دائمی با اشاره به اینکه در رابطه با صدور مجوزها نیز محدودیتی وجود ندارد، افزود: برای کسانی که برای اخذ مجوز مراجعه کردند مجوز صادر کرده ‏ایم. بخش خصوصی برای تولید برق و تولید آب‏ شیرین در قشم و قسمت ‏هایی از منطقه بوشهر و استان هرمزگان درخواست داده بود که در این زمینه مجوزهای لازم صادر شد، اما مجوزهایی که صادر شده هنوز به بهره‏ برداری نرسیده که نیازمند پیگیری است و اگر سرمایه‏گذارانی که مراجعه کرده‏‏ اند نتوانند به تعهدات خود عمل کنند، طرح را از آنها خواهیم گرفت تا هدررفت منابع ملی را به حداقل برسانیم. این معاون وزیر در رابطه با سرمایه‏ گذاران داخلی که برای خرید فلرها اقدام می‏کنند نیز گفت: برای هر شرکت بخش خصوصی که در این زمینه اقدام کرده، درصورتی‌که نیاز به پروژه ارائه‌شده حس شده باشد یا محدودیت منابعی در کار نباشد، مجوزهای لازم را صادر کردیم.
با فرانسوی‏ ها هنوز به توافق نرسیده ‏ایم
وی در زمینه محدودیت فروش گازهای همراه نفت نیز اظهار کرد: اکنون محدودیتی وجود ندارد اما اگر وزارت نفت برای مصارف خاصی استفاده از فلرها را در نظر داشته باشد، قاعدتا فروش آن محدود خواهد شد.
دائمی درخصوص فرایند همکاری وزارت نیرو و نفت پیرامون تولید برق از فلرها تصریح کرد: وزارت نفت به‏عنوان تأمین‏کننده انرژی و وزارت نیرو به‏عنوان خریدار تضمینی محصول برق و آب‏ شیرین مطرح شده‌اند. در این راستا وزارت نیرو صدور مجوزهای لازم ساخت نیروگاه یا تأسیسات آب‏ شیرین‏ کن و معرفی به مجموعه‏هایی مانند صندوق توسعه ملی نیز را برعهده گرفته و وزارت نفت نیز بحث قراردادهای فروش گازهای همراه نفت را عهده ‏دار شده است. همچنین به‌گفته این مقام مسئول هنوز مذاکره با فرانسوی‏ ها برای خرید گازهای همراه نفت به نتیجه و توافقی ختم نشده است.   
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی