۰
plusresetminus
تاریخ انتشاردوشنبه ۱۹ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۸
کد مطلب : ۲۷۶۳۳

صادرات گاز به نفع صنعت

به گزارش نفت ما،هم‌زمان با توافق وزارت نفت با ۴ شرکت ترکیه‌ای برای ساخت نیروگاه در ترکیه و به منظور تبدیل گاز به برق، وزیر نیرو در گفت‌وگو با سفیر ترکیه خواستار افزایش صادرات برق ایران به این کشور شده است. بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز با حضور در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت افزایش صادرات گاز طبیعی ایران، گفته بود: نباید کاری کنیم که با صادرات برق، رقیب خودمان شویم. این عضو کابینه دولت تدبیر و امید با تاکید بر اینکه درحال‌حاضر هر مترمکعب گاز ۴۵ سنت صادر می‌شود، در حالی که هر مترمکعب گاز به ۸/۵ کیلووات ساعت برق تبدیل می‌شود، تصریح کرده بود: در این شرایط به جای درآمد ۴۵ سنت، این گاز به قیمت ۲۰ سنت به بخش برق داده می‌شود، ضمن آنکه در سال‌های اخیر ۳/۵میلیارد دلار گاز و فرآورده نفتی در نیروگاه‌ها مصرف و تبدیل به برق شده که درآمد صادرات برق ۸۰۰میلیون دلار بوده است. این اظهارات برقی وزیر نفت در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و پس از آن در چند کمیسیون تخصصی دیگر مجلس با واکنش مسئولان وزارت نیرو روبه‌رو شد.
این در حالی است که حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو در نشستی مشترک با هاکان تکین، سفیر ترکیه در تهران خواستار توسعه همکاری‌های دوجانبه برقی بین این ۲ کشور همسایه شده است.

در همین حال سیدحمیدرضا صالحی، نایب‌رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران با اشاره به مذاکره و امضای توافقنامه اولیه با ۴ شرکت ایرانی برای تبدیل گاز به برق و صادرات این انرژی پاک در قالبی دیگر، به صمت گفت: نخستین قرارداد صادرات برق دی‌ماه سال گذشته با یک شرکت بخش خصوصی ایرانی امضا و با توافق انجام‌شده، شرکت‌های ترک در این کشور مشغول جانمایی برای احداث نیروگاه برق هستند.
وی افزود: درحال‌حاضر ۲ موضوع مهم برای این شرکت‌ها وجود دارد، نخست محل احداث نیروگاه و دوم بازار فروش برق تولیدشده است. این شرکت‌ها ۶ ماه برای مطالعات فرصت دارند که در حال همین کار در بازارهای افغانستان، پاکستان، عراق، ترکیه و امارات هستند.
صالحی دلایل اصلی صادرات برق از سوی وزارت نفت را تنوع‌بخشی به صادرات گاز عنوان کرده و یادآور شده است: یکی از راهکارهای تنوع‌بخشی به صادرات گاز، تبدیل آن به برق است که وزارت نفت در این زمینه وارد شده است.
نایب‌رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: ترکیه یکی از سودآورترین بازارهای مصرف برق در بین کشورهای همسایه ایران است به‌طوری‌که سالانه بیش از ۲۵۵میلیارد مگاوات برق در این کشور همسایه تولید و مصرف می‌شود که هم‌اکنون ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان این انرژی پاک به ترکیه است.  
این فعال حوزه صنعت برق با بیان اینکه ایران با کشورهای همسایه ارتباط الکتریکی خوبی دارد و هم‌اکنون به کشورهای ترکیه، عراق، پاکستان و افغانستان صادرات برق داشته و با ارمنستان و جمهوری آذربایجان نیز مبادله برق دارد، ابراز کرد: مطالعاتی در دست اقدام داریم تا با همسایگان دیگر ارتباطات شبکه برق را برقرار کنیم. این در حالی است که وزارت نیرو تمایل دارد روابط خود را با ترکیه و در زمینه صادرات و همچنین تبادل برق گسترش دهد، به همین منظور توافق‌هایی در این‌باره انجام شده و در بعضی از بخش‌های آن موافقت‌هایی شده و بعضی بخش‌ها هم هنوز به اجرا در نیامده است.
وی ادامه داد: با این وجود، امضای نخستین تفاهمنامه صادرات برق به وسیله وزارت نفت با واکنش مسئولان وزارت نیرو روبه‌رو شد. به گفته اسماعیل محصولی، قائم مقام وزیر نیرو صادرات برق با مدیریت وزارت نفت در صورتی امکان‌پذیر است که هماهنگی‌های کلی آن با وزارت نیرو انجام شود. این در حالی است که وزارت نفت برای ساخت نیروگاه باید با معاونت برق وزارت نیرو هماهنگ باشد و ظرفیت احداث نیروگاه و صادرات برق به کشور هدف از طریق وزارت نیرو سنجیده شود.  
در ادامه گفت‌وگویی با محمد فارسی، عضو هیات‌مدیره سندیکای برق ایران داشتیم.
وی با بیان اینکه در مورد حجم صادرات صنعت برق آمارهای ضدونقیضی وجود دارد و درحال‌حاضر نمی‌توان اظهارنظری در این زمینه کرد، به صمت گفت: سرمایه‌گذاری برای احداث نیروگاه‌ها، خطوط انتقال و تمام تجهیزاتی که در افزایش تولید برق موثر هستند جزو سرمایه‌گذاری‌های صنعت برق به شمار می‌روند زیرا همه این موارد تشکیل‌دهنده پیکره صنعت برق به‌شمار می‌روند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر امکان سرمایه‌گذاری در صنعت برق کشور از سوی بخش خصوصی داخلی وجود دارد،‌ افزود: البته این سرمایه‌گذاری می‌تواند با استفاده از سرمایه صندوق توسعه ملی در قالب فاینانس باشد و یا اینکه به‌طور مستقیم از فاینانس‌های خارجی استفاده کند. این درحالی است که احداث یک واحد نیروگاهی کامل هزینه‌بر است، می‌توان از نیروگاه‌های موجود استفاده کرد، لازم به یادآوری است که درحال‌حاضر نظام اقتصادی کشور با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کند، بنابراین بهتر است سرمایه مورد نیاز صنعت برق از طریق فاینانس‌های خارجی تامین شود.

فارسی تصریح کرد: با توجه به وضعیت امنیتی ترکیه و ساخت ۴ نیروگاه در این کشور به نظر نمی‌رسد مشکلی در زمینه اجرایی‌شدن فعالیت وزارت نفت و نیرو با این کشور وجود داشته باشد. از سویی دیگر با توجه به ظرفیت این کشور در استفاده از برق و همچنین ارتباط آن با سایر کشورهای اروپایی، این ناآرامی‌های کوچک طبیعی است و زیاد نمی‌تواند مانند عراق و افغانستان خطرناک باشد.
این عضو هیات‌مدیره سندیکای برق ایران با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در ترکیه از طریق گاز و نفت می‌تواند صرفه اقتصادی داشته باشد، ابراز کرد: این تصمیم خطرناک و غیراقتصادی نیست و نباید همیشه منتظر باشیم تا ایده‌آل‌ها محقق شود چراکه در برخی موارد ممکن است ایده‌آل‌های صنعتی ایران غیرقابل اجرا باشد. در شرایطی که راه غیرمستقیمی برای کسب درآمد وجود دارد نباید از آن چشم‌پوشی کرد. این در حالی است که براساس قانون باید سالانه ۸درصد به ظرفیت نیروگاه‌ها اضافه شود، به این ترتیب می‌توان گفت صادرات گاز در قالب تولید برق نه‌تنها به ضرر اقتصاد کشور نیست بلکه به نفع صنعت است.
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی