به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"، درحالی نفت بهران مدت زیادی است که با کاهش روند سودآوری مواجه شده که باتوجه به ناکارآمدی مدیریت در حوزه بهای تمام شده و هزینه های فروش و اداری، این روند نزولی تشدید خواهد شد.
باتوجه به گزارش های مالی این شرکت، تحلیلگران معتقدند که سود شبهرن برای سال جاری 15 درصد دیگر نیز افت خواهد کرد.
شرکت نفت بهران یکی از تولید کنندگان روانکار در کشور است که ظرفیت اسمی تولید آن حدود 590 هزار مترمکعب انواع روانکار بوده و اصلی ترین محصول تولیدی این شرکت روغن موتورهای خودرو و دیزلی و همچنین روغن های صنعتی می باشد.
شروع تغییرات منفی شبهرن از سال گذشته
نفت بهران در سال مالی 1402 مبلغ 21 هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از فروش را در صورت های مالی خود به ثبت رسانده که سود عملیاتی 5.3 هزار میلیارد تومانی را عاید شرکت کرده است. با یک مقایسه ساده در میابیم که در سال 1402 نه تنها رشد سود رقم نخورده، بلکه کاهش 5 درصدی را نیز به همراه داشته است.
شیب منفی سودآوری در نفت بهران ادامه دار خواهد بود
همانطور که پیش بینی می شد به دلیل افزایش نرخ خوراک و عدم افزایش متناسب نرخ های فروش با نرخ مواد اولیه حاشیه سود شرکت به جای رشد، روند نزولی به خود گرفته و بنظر می رسد به دلیل استمرار این وضعیت شیب این روند کاهشی بیشتر خواهد شد.
شبهرن قادر به مدیریت چالش های بازار نیست
درواقع یکی از اصلی ترین مسائلی که صنعت روانکاران را تحت تاثیر قرار داده و با چالش جدی روبه رو کرده است قیمت گذاری دستوری محصولات تولیدی توسط سازمان حمایت از مصرف کننده است. این امر درحالیست که مواد اولیه مورد نیاز در این صنعت یعنی لوب کات با نرخ های جهانی محاسبه می گردد. همین موضوع موجب می شود تا در ادوار مختلف توازن میان بهای تمام شده و درآمد این شرکت ها بر هم خورده و حاشیه سود آن ها را با نوسانات منفی همراه کند.
قیمتگذاری دستوری بر مصائب شبهرن افزوده است
نرخ ارز مبنا برای محاسبه قیمت لوب کات، مبلغ 28،500 تومان در سامانه نیما بود که در شهریور ماه سال گذشته با افزایش 37 درصدی به حدود 39 هزار تومان رسیده و بخش اعظمی از سود این شرکت ها را بلعیده است. گفتنی است که در حال حاضر نرخ ارز نیمایی در محدوده 67 هزار تومان قرار دارد و این نشان می دهد که بهای تمام شده شرکت روز به روز متورم شده و این روند رو به رشد مستدام بوده و سود دهی شرکت را به پایین ترین سطح ممکن کشانده است.
موارد مذکور در صورتی است که از سال 1401 تا تیر ماه سال جاری، مجوز افزایش نرخ به این شرکت ها داده نشده بود و به همین دلیل حاشیه سود شرکت ها با چالش جدی مواجه شده است. در تابستان امسال مجوز افزایش نرخ 27 درصدی را به محصولات روغن موتوری داده شد. باید در نظر گرفت که با وجود جهش نرخ ارز، این افزایش نرخ های فروش میزان فزاینده بهای تمام شده را پوشش نمی دهد.
عدم تغییر در نرخ فروش محصولات در بازار مصرف کننده، شرکت های روانکار را ترغیب می کند تا بیشتر محصولات خود را به صورت روغن صنعتی بین واحد های تولید کننده عرضه کنند. در طرف مقابل، شرکت های روانکار موظفند تا مقدار مشخصی از تولیدات خود را در بازار مصرف و در بورس کالا عرضه کنند تا بتوانند از امتیاز صادرات نیز بهره مند شوند.
روند نزولی سودآوری در شبهرن ادامه خواهد یافت
شرکت در طی سال های اخیر با روند کاهشی سود خالص همراه شده که از افزایش بهای تمام شده در طول ادوار مختلف حکایت دارد. با وجود عدم اعطای مجوز جدید در ماه های اخیر از سوی سازمان حمایت این روند ادامه داشته و سقوط سنگینی در سود خالص را شاهد خواهیم بود. البته همانطور که گفته شد نرخ ارز در ماه های اخیر با رشد قابل ملاحظه ای مواجه شد که اثر خود را در گزارشات نه ماهه این شرکت نمایان خواهد شد.
افت فروش پاییزه در نفت بهران
شرکت در ماه های اخیر به ویژه در سه ماه پاییز نتوانسته مقدار فروش خوبی را در کارنامه خود ثبت کند. این موضوع تاثیر مستقیمی بر شرایط نابسامان شبهرن خواهد داشت و امید به انتشار گزارشات بهتر را از سهامداران این شرکت در پایان سال مالی خواهد گرفت.
رشد سرسام آور هزینه ای اداری و فروش
مورد دیگری که در صورت های مالی نفت بهران به چشم می خورد هزینه های عمومی اداری است که با شیب تندی رو به افزایش بوده و در حال حاضر به 1،100 میلیارد تومان در سال 1402 رسیده است. در شش ماهه امسال نیز این آیتم 950 میلیارد تومان در صورت سود و زیان ثبت شده و در واقع یک سوم از سود عملیاتی را در چاه خود نابود کرده است.
در پایان با توجه به گزارشات مالی منتشر شده از سوی حسابرس شرکت، مبلغ 8.5 هزار میلیارد تومان بدهی ارزی شرکت اصلی، یعنی نفت بهران و همچنین 15 هزار میلیارد تومان شرکت فرعی (شرکت روانکار) به شرکت توتال می باشد که همچنان تسویه نشده است و تا کنون تصمیمی برای ذخیره گیری این هزینه قابل توجه در نظر گرفته نشده است.
افت 15 درصدی سود در انتظار سهامداران شبهرن
با این اوصاف پیش بینی می شود در پایان سال مالی پیش رو، مبلغ 2،400 میلیارد تومان سود محقق خواهد شد که نسبت به سود سال گذشته 15 درصد افت خواهد داشت. در سال گذشته شبهرن به ازای هر سهم 158 تومان سود ساخته که در مجمع 154 تومان سود تقسیم نموده است. این موضوع نشان می دهد که سهامدار عمده یعنی بنیاد مستضعفان حداکثر سود را از شرکت های سرمایه پذیر خود مطالبه کرده است. با این خروج پول از شرکت، برای سال های پیش رو نمی توان امیدی به بهینه سازی تاسیسات و پیشرفت بخش های مختلف این واحد پتروشیمی داشت.
بهران در مجمعی که در سال 1404 برگزار خواهد شد، با مبلغ 133 تومان به ازای هر سهم را بین سهامداران خود حاضر خواهد شد.