۱
plusresetminus
تاریخ انتشارچهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۰
کد مطلب : ۱۶۹۰۷۸

راهکاری برای کاهش ناترازی برق و پیک سایی بااستفاده از نیروگاه های آبی موجود

سیدحسین میرافضلی
راهکاری برای کاهش ناترازی برق و پیک سایی بااستفاده از نیروگاه های آبی موجود
ظرفیت نیروگاه های برق آبی حدود ۱۲ هزار مگاوات است اما به دلیل کمبود آب،  تولید واقعی قابل استفاده این نیروگاه ها در طول سال حدود ۶هزار مگاوات در ساعت است 
چنانچه آب پشت سدها فقط در ساعات پیک مصرف برق بسمت توربین نیروگاه هاي آبی آزاد شود و از ساعت ۴ عصر ۱۰ شب مورد استفاده قرار گیرد و از ۱۰ شب تا ۴ عصر روز بعد ذخیره سازی آب پشت سد انجام و از خروج آب پشت سدها جلوگیری شود در این صورت بدون نیاز چندانی به سرمایه گذاری جدید می توان ظرفیت های موجود،  در ساعت های پیک مصرف تا ۱۲ هزاررمگاوات برق پاک تجدید پذیر به شبکه سراسری تزریق نمود. 
در پائين دست خروجی این سدها آب بندهایی جهت تنظیم آب خروجی احداث شود هر چند اکثر سدهای بزرگ دارای چنین آب بندها یا سدهای تنظیمی کوچک در پائين دست مي باشند
همچنین پیشنهاد می شود برخی سد هاي کوچک و متوسط  به نیروگاه های تلمبه ای ذخیره ای تبدیل شوند به این ترتیب که در ساعت های پیک مصرف برق،  آب پشت سدها آزاد شود تا حداکثر برق توليد گردد آب آزاد شده پشت آب بند مناسبی ذخیره شود و آب آزاد شده در طول روز توسط پمپ های بزرگ که با انرژی خورشیدی کار می کنند به سد اصلی بازگشت شود. برای این هدف لازم است نزدیک سد ها پنل های  خورشیدی مورد نیاز نصب و در طول روز که تابش آفتاب مناسب است برق مورد نیاز پمپ های آب از این طریق تامین گردد. 
با این کار ضمن تولید حداکثر برق در ساعات اوج مصرف، برای صدها نفر از اهالی پيرامون سد شغل پایدار و  مولد ایجاد می گردد. 
نمونه موفق نیروگاه های تلمبه ای ذخیره ای نیروگاه سیاه بیشه است که در ساعات اوج مصرف برق بیش از هزار مگاوات ساعت برق توليد و به شبکه تزریق می نماید. در طرح تلفیقی نیروگاه تلمبه ای ذخیره ای با نیروگاه خورشیدی، سد بالادست نقش باتری نیروگاه خورشیدی  را ایفا می کند با این تفاوت که عمر آن چند برابر باتری های نیروگاه خورشیدی است و ظرفیت ذخیره سازی آن نيز در حد قابل توجهی بالاتر است. 
امید است این طرح که نمونه آن در فرانسه در حال اجراست مورد توجه قرار گیرد.هزینه تولید هر کیلو وات برق خورشیدی با پنل های خورشیدی نسل جدید به ۳ سنت رسیده برای کشور ایران که از مزیت بالای انرژی خورشیدی در طول سال برخوردار است این طرح بسیار پر بازده خواهد بود. 
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی