به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"،تولید روزانه نفت قزاقستان با آغاز افزایش برداشت از میدان در حال توسعه تنگیز به رهبری شرکت آمریکایی شورون رکوردی تازه ثبت کرد.
تولید نفت در قزاقستان پس از آغاز توسعه میدان تنگیز، بزرگترین میدان نفتی این کشور، از سوی کنسرسویم تنگیزشور اویل به رهبری شرکت آمریکایی شورون به رکورد تولید روزانه ۲۷۸ هزار و ۴۹۹ تن رسید.
طبق دادههای رسمی، قزاقستان، یکی از اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) که برای بخش عمده تولید نفت خود به میدان تنگیز و دو میدان اصلی دیگر به نامهای «کاراچاگانک» و «کاشاگان» متکی است طبق تعهدهایش در توافق کاهش عرضه باید برای جبران تخی از سهمیههای تولید تعیینشده عرضه خود را کاهش دهد.
اوپکپلاس، قزاقستان به همراه عراق و روسیه را بهعنوان کشورهایی معرفی کرد که بارها از تعهدهای خود برای محدود کردن تولید نفت سر باز زدهاند.
بر اساس این گزارش، چنانچه هر تن را ۷ هزار و ۵۰۰ هزار بشکه لحاظ کنیم تولید نفت قزاقستان اکنون در ماه فوریه به رقم روزانه ۲ میلیون بشکه در روز رسیده است، این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۱۰.۵ درصد افزایش نشان میدهد.
انتظار میرود که توسعه در میدان تنگیز تا ژوئن به ظرفیت کامل ۲۶۰ هزار بشکه در روز برسد و تولید کلی در این پروژه را به حدود روزانه یک میلیون بشکه معادل نفت برساند.
تنگیز بهدلیل مقدار بالای گوگرد و شرایط آب و هوایی سخت یکی از عمیقترین و پیچیدهترین میدانهای جهان است.
قزاقستان در نظر دارد تولید نفت خام و میعانات گازی خود را امسال از سالانه ۸۷ میلیون و ۵۶۰ هزار تن در سال ۲۰۲۴ میلادی به ۹۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برساند.
الماس ادم ساتکالیف، وزیر انرژی قزاقستان هم به تازگی گفته بود این کشور آسیای مرکزی پس از نشست مشترک بعدی اوپکپلاس تصمیم نهایی را درباره کاهش تولید نفت خواهد گرفت.
قزاقستان بهتازگی با درخواست برای «شرایط بهتر» در قراردادهای خود، فشار بر شرکتهای بینالمللی فعال در این کشور را افزایش داد.
این کشور آسیای مرکزی سالها با شرکتهای نفتی بینالمللی بر سر هزینهها درگیر بوده و در سال ۲۰۲۳ ادعاهای چند میلیارد دلاری را علیه آنها مطرح کرده است.
این شرکتها معتقدند دولت تنها به دنبال افزایش سهام خود در پروژههای کلیدی نفت و گاز است.
قاسم جومارت توکایف، رئیسجمهوری قزاقستان، بهتازگی به دولت دستور داد مذاکرات با شرکتهای بزرگ نفتی بینالمللی درباره تمدید قراردادهای مشارکت در تولید کنونی (PSA) با «شرایط بهتر» را افزایش دهد.
وی افزود: سرمایهگذاریهای بزرگ نیازمند یک افق برنامهریزی بلندمدت است، بنابراین دولت باید مذاکرات را درباره تمدید قراردادهای مشارکت در تولید با شرایط روزآمد و مطلوب برای قزاقستان افزایش دهد.
وزیر انرژی قزاقستان هم در یک نشست خبری گفت: دولت ممکن است سهم خود را در پروژههای نفتی توسعهیافته از سوی شرکتهای انرژی بینالمللی افزایش و مجریان طرح را تغییر دهد یا اینکه درباره قراردادها دوباره مذاکره کند.
ادم ساتکالیف تصریح کرد: یکی از شرایط احتمالی برای تمدید قراردادهای مشارکت در تولید، بهبود شرایط قراردادی، تغییر در سهم جمهوری قزاقستان یا مجریان طرح خواهد بود.
وی بیان کرد: تصمیم نهایی بر اساس گفتوگو، مذاکرات باز و رقابتی مطابق با قوانین بینالمللی با شرکتکنندگان در این کنسرسیومها گرفته خواهد شد.