به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"، جلیل سالاری با اشاره به تازهترین وضع پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه خوزستان اظهار کرد: بند «ل» تبصره یک قانون بودجه ۱۴۰۲ به وزارت نفت تکلیف کرد که از طریق شرکت تابع ذیربط یعنی شرکت ملی پالایش و پخش تا سقف سهامداری ۲۰ درصد با مشارکت بخش خصوصی در سرمایهگذاری در طرحهای پتروپالایشگاهی مشارکت کند که یکی از این طرحها، پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکهای شهید سلیمانی است.
وی افزود: مطالعات امکانسنجی این طرح در قالب ۷ سناریو انجام شده است. خوراک این پتروپالایشگاه نفت خام سنگین و فوق سنگین است و ۳۰ درصد محصولات تولیدی آن نیز پتروشیمی است شامل انواع زایلنها، پلیمرها و بوتادین و پروپیلن و... و ۷۰ درصد تولیدات نیز پالایشگاهی است و تولید نفت کوره این پتروپالایشگاه صفر خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت: برای اجرای این پروژه، کنسرسیومی از هلدینگهای پتروشیمی و پالایشی و بانکها و صندوقها شکل گرفت و مشارکتنامه تنظیم و امضا شد. مطالعات مکانیابی این طرح انجام شده و لازم است استحصال زمین انجام شود. با منطقه ویژه اقتصادی وارد مذاکره شدیم و حدود ۴۵۰ هکتار زمین در بندرعباس در نظر شده است.
سالاری ادامه داد: دلیل انتخاب این مکان نیز این است که در منطقه بندرعباس زیرساخت لازم بهدلیل احداث دو پالایشگاه کشور از قبل وجود دارد و دیگر نیازی به هزینهکرد جدید نیست. به موازات این موضوع، مطالعات محیط زیستی، پدافند غیرعامل و پیشبینی و مطالعات اولیه طراحی بنیادی انجام شده است.
بهرهبرداری از پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در بهار
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی این طرح در فصل بهار امسال بیان کرد: برای سرعت بخشیدن به این پروژه و آغاز شدن عملیات اجرایی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی تصمیم گرفتیم مجری طرح انتخاب کنیم که کار را آغاز کند و سپس بعد از ثبت شرکت، کار به هیئت مدیره و مدیرعامل واگذار شود. مجری این طرح شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت انتخاب شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تأکید کرد: هماکنون مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان در منطقه حضور دارد تا کارهای اولیه مرتبط با زمین را پیگیری کند. نیاز است در آن منطقه کمپ کارگری و موارد دیگر داشته باشیم که ایشان پیگیر مقدمات آن است.
سالاری گفت: گروه تدبیر انرژی ۱۵ درصد، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ۱۵ درصد، شرکت سرمایهگذاری اهداف ۱۵ درصد، شرکت ملی پالایش و پخش ۱۰ درصد، بانک ملی ۱۵ درصد، بانک رفاه کارگران ۱۵ درصد، بانک ملت ۷.۵ درصد و بانک تجارت ۷.۵ درصد سهام این پروژه را در اختیار دارند.
وی ادامه داد: سرمایهگذاری این طرح ۹ میلیارد یورو است که در فازهای مختلف به بهرهبرداری میرسد و به این صورت منابع حاصله از فازهای قبلی صرف تکمیل فازهای بعدی شود. پیشبینی ما این است که این پروژه در ۵ سال آینده تکمیل شود.
برای ثبت شرکت منتظر صدور مجوز شورای پول و اعتبار هستیم
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی همچنین تصریح کرد: با وجود اینکه سهم شرکت ملی پالایش و پخش در پروژه شهید سلیمانی فقط ۱۰ درصد است و در هیئت مدیره این پتروپالایشگاه نیز حضور ندارد، اما مدام پیگیر ماجرا هستیم و در تدوین اساسنامه، مشارکتنامه، اخذ زمین، اخذ مجوز شورای اقتصاد و شورای پول و اعتبار و... بهصورت مستقیم پیگیری کردیم.
سالاری گفت: نشستهای متعددی را با کمیسیون انرژی مجلس داشتیم و برای حل مشکلات و رفع موانع از آنها کمک گرفتیم. امیدواریم زودتر مجوز شورای پول و اعتبار اخذ شود تا سهامداران بانک در این پروژه بتوانند قدرسهم خود را بپردازند و فرآیند ثبت شرکت زودتر انجام شود.
احداث پالایشگاه ۱۸۰ هزار بشکهای خوزستان با سرمایهگذاری خارجی
وی افزود: در کنار پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، احیای طرح پالایشگاه ۱۸۰ هزار بشکهای خوزستان نیز در دستور کار قرار گرفته است. در دولت پیش، مجوز این پالایشگاه ابطال شده بود و ما دوباره این مجوز را احیا کردیم. مطالعات این طرح تکمیل شده است و به سمت تدوین مشارکتنامه و ثبت شرکت حرکت کردهایم.
سالاری در پایان اظهار کرد: در طرح پالایشگاه خوزستان، ۲۰ درصد شرکت ملی پالایش و پخش و ۸۰ درصد بخش خصوصی خارجی سهامدار هستند. خوراک این پالایشگاه از نفت خام میدان آزادگان و غرب کارون تأمین میشود و به دلیل اینکه نفت این میدان، خاص است، مدتی کار مدلسازی و تعیین الگوی پالایشی وقت گرفت. در این طرح، زمین استحصال و مجوز محیطزیست اخذ شده است.