به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"، تیر ماه ١٣٨٣ خبر کشف میدان نفتی یادآوران اعلام و طرح توسعه این میدان در سه فاز تعریف شد، تولید در فاز یکم طرح توسعه میدان نفتی یادآوران باید به سقف ٨٥ هزار بشکه در روز میرسید، در فاز دوم رسیدن به سقف تولید ١٨٠ هزار بشکه و فاز سوم رسیدن به سقف تولید ٣٠٠ هزار بشکه نفت در روز برنامهریزی شد. چینیها کار در پروژه توسعه فاز نخست میدان یادآوران را در مرداد ماه ۱۳۸۷ آغاز کردند و در حالی که بنا بود فاز اول ۱۷ تیر ماه سال ۱۳۹۲ (۵۹ ماهه) بهطور کامل به بهره برداری برسد این امر محقق نشد.
با روی کار آمدن دولت یازدهم و در پی تاکید بر توسعه هر چه سریعتر میدان های مشترک بخش خشکی، به ویژه میدان یادآوران در آبان ماه ۱۳۹۲ و همچنین انتقاد شرکت ملی نفت از عملکرد پیمانکار چینی در این پروژه، در حالی که روزانه ۲۵ هزار بشکه نفت در قالب تولید زودهنگام (از بهمن ماه ۱۳۹۰) از این میدان مشترک تولید میشد، ساینوپک وعده داد که میزان تولید را تا بهمن سال ۱۳۹۲ به روزانه ۵۰ هزار بشکه برساند.
این وعده عملی نشد تا اینکه اواخر اسفند ماه سال۱۳۹۲، عبدالرضا حاجی حسین نژاد، مدیرعامل آن زمان شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران(متن) گفت که احتمال دارد که تولید نفت تا پایان سال ۱۳۹۲ به ۵۰ هزار بشکه در روز برسد. با چند هفته تاخیر ظرفیت تولید در این میدان مشترک از اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۳به روزانه ۵۰ هزار بشکه رسید، در حالی که وعده داده شده بود تولید ۸۵ هزار بشکه تا آذرماه ۱۳۹۳ محقق شود، اما این وعده در زمان مقرر عملی نشد.
سرانجام در پنجم اسفند ۱۳۹۴ مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران از تولید آزمایشی نفت این میدان مشترک با هدف اطمینان از پایدار بودن تولید نفت این میدان خبرداد. در آن زمان اعلام شد که تولید نفت ٢١ از ٢٨ روز میدان نفتی یادآوران آغاز شده است. پس از تکمیل راهاندازیها، دوره آزمایش تولید ٢١ تا ٢٨ روز انجام میشود که در این دوره باید ٢١ روز تولید بدون مشکل از میدان یادآوران صورت گیرد تا فاز نخست این طرح آماده راهاندازی کامل برای برداشت روزانه ٨٥ هزار بشکه نفت شود.
با وجود بدقولی چینی ها در توسعه فاز یک میدان یادآوران، پس از اینکه فاز یک این میدان با ظرفیتی ۸۵ هزار بشکه آغاز به تولید کرد، چینی ها برای به دست آوردن فاز دوم آن با ورود نخستین رقبای نفتیشان در پساتحریم به جنبش درآمدند و تمایل خود را برای برعهده گرفتن توسعه فاز دوم میدان نفتی یادآوران اعلام کردند. برنامه ایران برای دستیابی به تولید روزانه ۵۵۰ هزار بشکه از غرب کارون وابسته به اجرای فازهای دوم آزادگان و یادآوران است؛ دو فازی که با وجود بدقولیهای سابق چینیها به همان شرکای سابق سپرده شد.
همچنین در فاز نخست توسعه میدان یادآوران برداشت از این میدان باید به روزانه ٨٥ هزار بشکه نفت می رسید که این رقم با افزایش ١٥ هزار بشکه ای به ١٠٠ هزار بشکه در روز رسیده است، قرار بود که با توسعه فاز دوم این میدان نیز سقف برداشت از میدان یادآوران به ١٨٠ هزار بشکه نفت در روز برسد موضوعی که از سال ۱۳۹۵ عملا تعطیل شده و تا کنون تصمیم جدی برای آن گرفته نشد.
دولت سیزدهم اما از همان ابتدا عزم جدی برای تعیین تکلیف فاز دوم یادآوران داشت، آنطور که مجتبی مرادی، مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران به تازگی اعلام کرده انتظار میرود با اعتبار ۴۰۰ میلیون دلاری میدان مشترک یادآوران توسعه یابد و ظرفیت تولیدش به ۴۲ هزار بشکه در روز برسد.
وی با اشاره به آغاز طرح توسعه و افزایش ظرفیت تولید میدان مشترک یادآوران پس از شش سال توقف اظهار کرد: با پیگیری مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) و حمایتهای جدی مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران، پس از حدود شش سال توقف فعالیتهای توسعهای، در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ عملیات اجرایی طرح افزایش تولید میدان یادآوران آغاز خواهد شد.
مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران با بیان اینکه با توجه به مشترک بودن میدان و توقف فعالیتهای توسعهای در سمت ایران و فعالیت پرشتاب در کشور همجوار، ازسرگیری فعالیتهای توسعهای موضوعی ضروری و غیرقابل اجتناب است، گفت: اکنون فرآیند ارزیابی کیفی مناقصههای مینزدایی، احداث جادههای دسترسی و محوطه سرچاهی و بستههای حفاری چاهها در حال انجام هستند و با تکمیل این طرح و حفاری ۲۴ حلقه چاه، ظرفیت تولید در این میدان مشترک روزانه حدود ۴۲ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.
مرادی با اشاره به اینکه منابع مالی برای اجرای این طرح به میزان حدود ۴۰۰ میلیون دلار از محل منابع در اختیار شرکت صبا اروند تأمین خواهد شد، افزود: در اجرای طرح افزایش ظرفیت تولید میدان یادآوران، از توان و تجربه فنی - مدیریتی متخصصان شرکت مهندسی و توسعه نفت، پیمانکاران و مشاوران ایرانی استفاده و کالاهای مورد نیاز نیز بهطور حداکثری از سازندگان ایرانی تأمین میشود.
هرچند چندین سال است که بحث مذاکره با شرکت ساینوپک چین برای توسعه فاز دوم میدان یادآوران ادامه دارد و سال ۱۳۹۷ نیز این شرکت که بزرگترین پالایشگر نفت چین است، به شرکت ملی نفت ایران ۳ میلیارد دلار برای توسعه مشترک میدان نفتی یادآوران پیشنهاد کرد اما به نظر میرسد که بدون حضور چینیها قرار است طرح توسعه میدان نفتی یادآوران آغاز شود.
یادآوران و همچنین یک میدان نفتی دیگر در مرز ایران با عراق از جمله پروژههای بزرگ به شمار میروند. یادآوران ۳.۱ میلیارد بشکه ذخایر نفت دارد که این میدان را به یکی از بزرگترین میادین توسعه نیافته جهان تبدیل ساخته است. میزان ذخایر نفت میدان آزادگان شمالی نیز ۵.۷ میلیارد بشکه برآورد شده است.
میدان نفتی یادآوران در ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی میدان آزادگان و در حدود ۷۰ کیلومتری جنوب غربی اهواز، شمال خرمشهر و در منطقه جغرافیایی کوشک و حسینیه بوده و در گستره نوار مرزی کشور عراق واقع شده و با میدان سندباد عراق مشترک است. این میدان نفتی مشتغل بر دو میدان کوشک و حسینیه بوده که طرح توسعه آن، در سال ۱۳۹۵ به اتمام رسید. این طرح در فاز اول ظرفیت تولید نفت در کشور را به میزان ۸۵ هزار بشکه در روز افزایش میدهد و برنامه ریزی و مذاکره برای توسعه فاز دوم این میدان برای دستیابی به ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در حال انجام است.