به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"، کشورهای گروه هفت، استرالیا و اتحادیه اروپا از پنجم دسامبر، اجرای سقف قیمت ۶۰ دلار در هر بشکه را برای فروش نفت روسیه که از طریق دریا حمل میشود، آغاز کردند. این سقف قیمت به کشورهای خارج از اتحادیه اروپا اجازه میدهد نفت روسیه را وارد کنند اما ارائه خدمات حمل و بیمه توسط شرکتهای غربی، در صورت فروخته شدن نفت روسیه به قیمت بالاتر از ۶۰ دلار در هر بشکه، ممنوع خواهد کرد.
عمده نفت روسیه اکنون پایین این سطح معامله میشود و قیمت گرید نفتی اورال که از بندر پریمورسک صادر میشود، برای تحویل بر مبنای فوب، ۴۹ دلار و ۵۰ سنت و از بندر نووراسییسک، ۴۷ دلار و ۸۳ سنت بود.
بنا بر اظهارات معاملهگران و آمار رفینیتیو آیکان، بارگیری نفت از بنادر اروپایی پریمورسک، اوست لوگا و نووراسییسک روسیه، تحت تاثیر تقاضای قوی آسیا، صعود قیمت نفت و قابل دسترس بودن نفتکشهای بیشتر، در ژانویه به بیش از ۹.۵ میلیون تن رسید. بارگیری نفت روسیه و قزاقستان از بنادر پریمورسک و اوست لوگا، در ژانویه به ۷.۴ میلیون تن رسید که بالاترین میزان از سال ۲۰۱۹ بود.
کشتیهای متعلق به اتحادیه اروپا به خصوص یونان، بیش از دو میلیون تن نفت اورال را از بنادر روسیه در دریای بالتیک و دریای سیاه در ژانویه بارگیری کردند که معادل بیش از یک چهارم از صادرات روسیه بود.
بر اساس محاسبات رویترز که با استفاده از آمار آیکان و اطلاعات معاملهگران انجام شده، حجم نفت روسیه که توسط کشتیهای اتحادیه اروپا حمل شده است، در دسامبر تقریبا دو برابر شد. کشتیهای متعلق به یونان که توسط شرکتهای یونانی مدیریت میشوند، در ژانویه حداقل ۲۱ محموله نفت روسیه را به مقصدهای مختلف بردند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه اواخر دسامبر، با صدور فرمانی، عرضه نفت خام و فرآوردههای نفتی را از اول فوریه به مدت پنج ماه به کشورهایی که از مکانیزم سقف قیمت تبعیت میکنند. ممنوع کرد. مسکو دوشنبه هفته جاری با صدور فرمانی، رعایت مکانیزمهای قیمت غربی را برای شرکتهای صادرکننده نفت و نهادهای گمرکی این کشور ممنوع اعلام کرد.
در این بین، خبرگزاری ریا نووستی گزارش داد شرکت ترانسنفت روسیه اعلام کرد انتقال نفت قزاقستان به آلمان از طریق خط لوله دروژبا که از تحریمهای غربی معاف است، در فوریه آغاز خواهد شد. این شرکت با قراردادی برای انتقال ۲۰ هزار تن نفت قزاقستان به آلمان در فوریه، موافقت کرده است. همچنین ترانسنفت، ۵۰۰ هزار تن نفت از طریق خط لوله دروژبا به لهستان انتقال داده است.
خط لوله دروژبا که در دوران شوروی ساخته شد، از تحریمها معاف است اما پالایشگاههای لیونا و شودت آلمان که به این خط لوله متصل هستند، برای امسال هیچ نفتی از روسیه درخواست نکرده اند.
بر اساس گزارش رویترز، ترانسنفت در دسامبر اعلام کرده بود شرکت "کازترانس اویل"، خواستار ۱.۲ میلیون تن ظرفیت این خط لوله برای سال ۲۰۲۳، به منظور تسهیل ارسال نفت بیشتر به آلمان شده است.