با آغاز روزهای گرم سال، خاموشیها به عنوان تکراریترین پدیده سالهای اخیر در حال نزدیک شدن است موضوعی که مسئولان وزارت نیرو معتقدند چارهای جز کنار آمدن با آن نیست.
به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"نفت ما "، درباره سخت بودن تابستان امسال دلایل مختلفی گفته میشود. برخی کاهش بارشها و به تبع آن کاهش سهم نیروگاه برقآبی را علت اصلی میدانند، عدهای دیگر افزایش مصرف داخلی و فرسودگی شبکه برقی کشور را دلیل این رویداد تکراری عنوان میکنند. با این وجود همه این افراد بر تکرار پدیده خاموشی اتفاقنظر دارند و میگویند اگر مردم رعایت کنند، خاموشیها به خاطرات میپیوندد.
دلایل سهگانه
در همین خصوص، معاون هماهنگی توزیع توانیر گفته است: برنامههایی باید برای جبران 4 هزار مگاوات کمبود تولید برق در سال جاری داشته باشیم که قدم نخست را دولت از خودش شروع کرده است. دستگاههای اجرایی، بانکها و نهادهای عمومی مکلف شدند مصرفشان را در ساعات اداری تا 50 درصد کاهش دهند و در ساعات تعطیل تا 10 درصد مصرف سال قبل را داشته باشند.
غلامعلی رخشانیمهر تأکید کرد: موضوع دیگر در زمینه روشنایی معابر و مهمتر از آن رمزارزهایی است که در یک کار غیرتولیدی و غیرمولد از آن استفاده میکنند که تاکنون حدود 370 مگاوات از این نوع رمزارزهای غیرمجاز را جمعآوری کردیم.
وی با اشاره به اینکه دارندگان مولدهای اضطراری تاکنون 750 مگاوات تفاهمنامه همکاری با ما امضا کردند، افزود: بر اساس اطلاعات ما این همکاریها تا 1700 مگاوات میتواند ادامه داشته باشد و وزارت نفت نیز اعلام آمادگی کرده تا سوخت مورد نیاز آنها را نیز تأمین کند تا تابستان بدون مشکلی داشته باشیم.
افزایش 9هزار مگاواتی
مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق هم درباره میزان مصرف برق کشور گفت: مصرف برق حدود 662/53 مگاوات در کل کشور بوده است که نسبت به روزهای مشابه سال گذشته شاهد افزایش حدود ۹ هزار مگاواتی مصرف بودهایم.
وی افزود: قطعیهای برق پراکندهای که در نقاط مختلف پایتخت شاهد آن بودیم، به دلیل افزایش مصرف برق است و در برخی نقاط احتمالاً ممکن است ناشی از فرسودگی شبکه یا پارگی خطوط و … باشد که همین امر موجب قطعی برق شده است که همکاران ما در اسرع وقت اقدام به تعمیرات لازم کردند تا شاهد قطعی طولانی برق نباشیم.
به گفته این مقام مسئول، به جز روز شنبه هفته آینده که روز گرمی گزارش شده است، برنامهریزی کردهایم تا در روزهای آتی البته با همکاری مردم و مدیریت مصرف برق، بدون قطعی از این روزها عبور کنیم.
رجبی مشهدی درباره قطعی برق آنتنهای BTS نیز توضیح داد: این آنتنها دارای باتریهای همراه هستند که در صورت قطعی برق میتوانند از این باتریها استفاده کنند و اگر مواردی از قطع برق این آنتنها گزارش شده است به خاطر مشکل باتری آنها بوده است.
وی اظهار داشت: از مشترکان تقاضا داریم تا با مدیریت مصرف بهویژه واحدهای غیرمجاز رمزارز به صنعت برق در عبور از پیک مصرف در روزهای تابستان کمک کنیم. در صورت گزارش واحدهای غیرمجاز رمزارز علاوه بر دریافت پاداش نقدی تا سقف ۲۰ میلیون تومان دریافت کنند.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی هم با بیان اینکه امسال با گرما آغاز شد، گفت: به همین دلیل سیستمهای سرمایشی زودتر به مدار آمدند و با توجه به اینکه سال خشکی داریم، چاههای آب کشاورزی نیز زودتر شروع به فعالیت کردند. این عوامل باعث شده که میزان مصرف در مقایسه با سال گذشته بسیار افزایش پیدا کند.
همایون حائری گفت: از پیک مصرف سال گذشته تا پیک سالجاری ظرفیت نیروگاههای حرارتی جدید که به مدار آمده، کلاً پاسخگوی تأمین افزایش مصرف مشترکان جدیدی است که به تازگی اضافه شدهاند، اما بالاخره باید کمبود تولید نیروگاههای برقآبی را جبران کنیم. چندی پیش بود متولیزاده، مدیرعامل شرکت توانیر به کاهش ۳۵۰۰ مگاوات از توان تولید نیروگاههای برقآبی به جهت کاهش ذخیره آب سدها اشاره کرده و گفته بود:مشترکانی که دو برابر مجموع کممصرفها در کشور برق مصرف میکنند، ۷۵۰هزار مشترک هستند؛ ضمن اینکه مشترکان پرمصرف هر یک ۲۰ برابر یک مشترک کممصرف برق مصرف میکنند که باید محدود شوند.
دلیل در جای صنعت برق
بسیاری از کارشناسان معتقدند باید با تغییر در قوانین و واقعیسازی قیمت برق، شرایط را برای کاهش مصرف و همچنین فراهم کردن بسترهای کارشناسی برای افزایش ساخت نیروگاهها آماده کرد. به عنوان نمونه، احسان صدر، رئیس انجمن نیروگاههای کوچک مقیاس با بیان اینکه وزارت نیرو نتوانسته مصرفکنندگان را قانع کند تا هزینه واقعی برق را بپردازند، توضیح داد: این کار در بسیاری از مواقع مانند صنایع غذایی، مخابرات و... اجرای موفقی داشته است. وضع نیروگاهها و تولیدکنندگان خصوصی برق، بسیار وخیم است. در حالی که تمامی صنایع کشور از جمله پتروشیمی، فولاد و کاشی و سرامیک به نوعی یارانههای انرژی دریافت میکنند، صنایع نیروگاهی که عمدتاً به لحاظ فناوری بسیار پیشرو و مطابق استانداردهای روز دنیا هستند، نه تنها هیچ یارانهای دریافت نمیکنند بلکه به دولت یارانه نیز میدهند؛ به عبارتی مجبور هستند برق تولیدی خود را کمتر از بهای تمام شده به دولت بفروشند و علاوه بر آن وزارت نیرو با تأخیرهای فراوان در پرداخت مطالبات آنها، به اجبار از آنها وام هم میگیرد.
رئیس انجمن نیروگاههای کوچک مقیاس گفت: اجازه صادرات هم که نرخهای جذابتری دارد به نیروگاهها داده نمیشود و در رقابتی عیان با بخش خصوصی وزارت نیرو تلاش میکند درآمدهای صادرات برق را در انحصار خود نگه دارد. به بیان سادهتر، برق را به بهای بسیار ارزانتر از نیروگاه خصوصی میخرد و بسیار گرانتر به مشتری خارجی میفروشد.
وی با تأکید به اینکه سرمایهگذاران علاقهای به احداث نیروگاه جدید ندارند و از برخورد آمرانه و غیرمسئولانه وزارت نیرو شکایت دارند، افزود: نرخهای فعلی برق جوابگوی نوسازی و تعمیرات صحیح نیروگاههای موجود نیست و به تدریج نیروگاههای موجود مستهلک شده و جایگزین نمیشود و سرمایهگذاران در حال خروج از این صنعت هستند.