به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"
نفت ما "، بهزاد محمدی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار کرد: ما در صنعت پتروشیمی با هدف افزایش پایداری تسیهیل در توسعه زنجیره ارزش و همینطور تنوع بخشی در سبد محصولات طرحهای راهبردی پروپیلن را تعربف کردیم.
او ادامه داد: پروپیلن یک ماده بسیار با ارزش، استراتژیک و توسعه آفرین برای کشور است که با تولید این ماده عملا صنایع پایین دستی اتوماتیک شروع به رشد و توسعه خواهند کرد، در حال حاضر ظرفیت ما در صنعت حدود یک میلیون تن است و با طرحهای در دست اجرا به عددی بالای دو میلیون تن خواهد رسید و با اجرای طرحهای پروپیلن به ۴ میلیون تن تا سال ۱۴۰۴ خواهیم رسید.
تولید پروپیلن به ۴ میلیون تن خواهد رسید
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه رقم تولید پروپیلن با طرحهای در حال اجرای کنونی در صنعت پتروشیمی در چهار سال آینده ۸۰۰ هزار تن افزایش مییابد و در سال ۱۴۰۴ به ۲ میلیون تن میرسد، افزود: با اجرای طرح جامع افزایش پروپیلن در صنعت پتروشیمی که بهتازگی تدوین شده است، ظرفیت تولید پروپیلن در کشور به ۴ میلیون تن در سال ۱۴۰۴ افزایش پیدا خواهد کرد.
او تصریح کرد: لازم است برای پروژههایی که قرار است امسال به بهرهبرداری برسد هماهنگی لازم انجام شود. امسال ۱۷ طرح با سرمایهگذاری ۱۱.۵ میلیارد دلار به بهرهبرداری میرسد که با افتتاح آنها با حدود ۲۵ میلیون تن افزایش، ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی به ۹۰ میلیون تن تا پایان امسال میرسد که این حجم افزایش ظرفیت صنعت پتروشیمی در طول یک سال بیسابقه است.
محمدی گفت: همچنین یک طرح چهار صد و ۷۰ هزار تنی در منطقه امیرآباد مازندران تعریف کرده ایم، ولی بدلیل نبود متانول کامل از مسیر گاز به متانول میرویم و از متانول تولیدی عملا به سمت پروپیلن حرکت میکنیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اضافه کرد: همچنین یک طرح را در منطقه انزلی در دست اجرا داریم که باز هم از مسیر گاز به سمت پروپیلن حرکت میکنیم منتهی کل پروپیلن در منطقه عسلویه به پلیمر پر ارزش تبدیل میشود که در استانهای شمالی مصرف میشود و همچنین یک طرح هم در اسلام آباد غرب در دستور کار داریم که ظرفیت بندر انزلی و منطقه عسلویه ۱۲۰ هزار تنی است
او بیان کرد: طرح اسلام آباد غرب توسط خود شرکت ملی پتروشیمی توسعه پیدا میکند و تا اواخر سال عملیات خرید و اجرایی شدن آن فعال خواهد شد و همچنین از ۱۷ طرح جهش دوم صنعت پتروشیمی که امسال به بهرهبرداری میرسند، هفت طرح متانول کاوه، پتروپالایش کنگان، متانول کیمیای پارس خاورمیانه، سبلان، متانول بوشهر، اکسیرحلال و پتروپالایش پارسیان در عسلویه احداث شدهاند.
محمدی تصریح کرد: نکته حائز اهمیت در اجرای طرحهای پروپیلن این است که دانش فنی تمام این طرحها ایرانی است و هم دانش فرآیند تولید کاتالیست تمام توسط شرکت پژوهش فناوری پتروشیمی توسعه پیدا کرده است به طوری که در بندر ماهشهر ما واحد نیمه صنعتی تولید پروپیلن از متانول را داریم که در حال تولید و بهره برداری بوده که قرار است در هفتههای پیش رو این واحد را در دسترس سرمایه گذاران قرار دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: خوشبختانه دانش فنی بخش کاتالیستها آسان شده در برنامه کلان صنعت پتروشیمی، توسعه هوشمند براساس توسعه طرحهای پیشران از مسیر تولید پروپیلن بهعنوان یکی از زنجیرههای مهم توسعه مورد توجه قرار گرفته است، بنابراین ابتدا نیاز است ظرفیت تولید پروپیلن افزایش یابد و سپس توسعه هوشمند صنعت از این مسیر دنبال شود.
او افزود: واحد نیمهصنعتی تولید پروپیلن از متانول در مرکز پژوهش و فناوری ماهشهر به تازگی عملیاتی شده و در هفتههای آتی آماده بازدید سرمایهگذاران است، همزمان با توسعه دانشفنی MTP دانشفنی تولید همه کاتالیستهای مورد نیاز این واحد کسب شده است و واحدهای نیمهصنعتی برخی از این کاتالیستها در حال بهرهبرداری هستند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: در توسعه طرحهای تولید پروپیلن، هم در بخش دانشفنی فرآیند و هم در بخش کاتالیستهای مورد نیاز، هیچ محدودیتی برای توسعه وجود ندارد.
او گفت: طرحهای پیشران پتروشیمی پایین دست همین زنجیره پروپیلن است و به محض اینکه این پروپیلن تولید شود طرحهای پیشران را همزمان با آن فعال خواهیم کرد و به تنوع بسیار بالا در محصولات زنجیره پروپیلن دست پیدا میکنیم.
محمدی اظهار کرد: طراحی طرحهای پیشران در صنعت پتروشیمی به عنوان یک راهبرد مورد توجه قرار دارد و این طرحها با هدف رفع نیازهای داخلی و بی نیازی از واردات، ایجاد توازن و تنوع بخشی محصولات، کمک به تکمیل زنجیره ارزش و توسعه صنایع پایین دستی اجرا میشوند.
او این طرحها را بسیار جذاب معرفی کرد و گفت: طرحهای پیشران در ۴ گروه متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن تعریف شده اند و بستههای سرمایه گذاری در هفتههای آتی برای سرمایه گذاران بخش خصوصی ارائه خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: خوشبختانه در بخش صادرات محصولات پتروشیمی با توجه به مشکلات فعال هستیم و خوشبختانه نصف بیشتر تعهد خودمان را به سامانه نیما عرضه کنیم به طوری که در پنج ماهه امسال بیشتر از تعهد خودمان به نیما ارز عرضه کرده ایم
او بیان کرد: صادرات پتروشیمی در سال گذشته ۱۰ میلیارد دلار ارز آوری داشته که با یک حساب سرانگشتی مشخص میشود که تنها در سال گذشته پتروشیمیها ۸.۵ میلیارد دلار به سامانه نیما عرضه کردهاند که سهم به سزایی در کنترل بازار ارز داشته است.
سهم ۴۵ درصدی پتروشیمی ها در ارز عرضه شده در سامانه نیما
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: این در حالی است که براساس آمار سامانه نیما در سال ۹۸ حدود ۱۹ میلیارد دلار ارز صادراتی از طریق سامانه نیما به چرخه اقتصاد بازگردانده شد که سهم پتروشیمیها در این بازه زمانی ۴۵ درصد بوده است.
او بیان کرد: ظرفیت صنعت در ابتدای امسال ۶۶ میلیون تن بود با اجرای ۱۷ طرح به ۹۰ میلیون تن افزایش پیدا خواهد کرد بنابراین ما از ۱۷ طرح موجودمان ۲۵ میلیون تن ظرفیت خواهیم گرفت
محمدی بیان کرد: پتروشیمی یک صنعت تکنولوژیک است و حتما با مراوده با شرکتهای بین المللی قرار گرفته و در تلاش هستیم بخشهایی که در توان داریم را به سمت ایرانی سازی پیش ببریم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: ما در طرحهای پروپیلن که یک صنعت استراتزیک و مهم است توانستیم به دانش فنی فرآیند و کاتالیستها دست پیدا کنیم و این نکته بسیار مهمی در صنعت
منبع: باشگاه خبرنگاران